macierze
Katherine: Witam, mam 4 zadanka z wyznacznikami macierzy, rozwiązałam, ale nie wiem czy dobrze : / mógłby
ktoś sprawdzić i ew poprawić : ) ?
1.Dla jakich wartości parametru α macierz A:=BBT jest nieosobliwa jeśli
B= [0 1 α ]
[1 0 α ]
?
Rozw:
Wyszło mi, że det(a)= 1 + 2α2≠0 , więc α∊R ?
2.Wyznaczyć w=det(a) wiedząc, że macierz A jest macierzą kwadratową stopnia drugiego o
elementach rzeczywistych oraz spełnia równanie:
det(2AT)=det(A2)−5
Rozw:
n=2
det(2AT)=22detAT=4detA
det(A2)=(detA )2
det(2AT)=det(A2)−5
(detA )2−4detA−5=0
t=detA
t2−4t−5=0
(t−5)(t+1)=0
t=5 v t=−1
detA=5 v detA=−1 ?
3. Oblicz w=det(2ABTB2), wiedząc że
st. macierzy A i B −> 3
detA= −8
detB= 17
Rozw:
w=det(2ABTB2)=23detA*detBT*(detB)2=8*detA*(detB)3=−314432 ?
4.
detA= 17
detB= −12
stopień A i B −> 2
Oblicz: det(3A2) oraz det(2(A2)T*(B)3)
Rozw:
det(3A2)=32(detA)2=2601
det(2(A2)T*(B)3)=22(detA)2(detB)3= −1997568 ?
19 paź 21:55
Katherine: w 4. zadaniu powinno być
Oblicz: det(3A2) oraz det(2(A2)T*(BT)3)
19 paź 21:57
Katherine: ? ?
19 paź 23:31