a
izii: Dla akich wartości parametru a równanie |x−2|=a2−3a−2 ma dwa pierwiastki różnych znaków ?
19 paź 21:55
olekturbo: narysuj sobie y = |x−2| i sprawdz kiedy ma dwa pierwiastki roznych znakow
19 paź 21:56
izii: Ale jak sprwdzic kiedy ma 2 pierwiastki roznych znakow ?
19 paź 21:58
olekturbo:

y = |x−2| ma dwa pierwiastki roznych znakow gdy jest wieksze od 2
a
2−3a−2 > 2
a
2−3a−4 > 0
Δ = 9 + 16 = 25
i lecimy
19 paź 22:02
pigor: ..., ponieważ,
L(x)=|x−2|| i L(0)= |0−2|= |−2|= −(−2)= 2, to warunki zadania
spełnia nierówność P(a)=a
2−3a−2 >2 ⇔ a
2−3a−4 >0 ⇔
⇔ (a−4)(a+1) >0 ⇔
a<−1 v a>4 ⇔
a∊(−∞;−1) U (4;+∞) .
19 paź 22:06
Mila:

prosta na rysunku przecina wykres w dwóch punktach, gdzie x
1<0 i x
2>0
Zatem masz dwa rozwiązania o różnych znakach dla
y=a
2−3a−2 >2
rozwiąż:
19 paź 22:06
izii: A jeżeli będę chciał obliczyć dla jakiego a równanie ma dwa pierwiastki tych samych znaków/dwa
pierwiastki dodatnie/dwa pierwiastki ujemne ?
19 paź 22:09
olekturbo: tych samych znakow
x ∊ (0,2)
19 paź 22:16
izii: A dwa dodatnie ?
19 paź 22:18
olekturbo: dwa dodatnie tak samo
dwoch ujemnych nie moze byc
19 paź 22:19
izii: Równanie a(x+1)+x=b(x−1)+5 gdzie x jest niewiadomą ma nieskończenie wiele rozwiązań. Znajdź
liczby a i b.
19 paź 22:22
pigor: ..., np. tak:
a(x+1)+x=b(x−1)+5 ⇔ ax+a+x=bx−b+5 ⇔ (a−b+1)x= −a−b +5
ma
∞ wiele rozwiązań ⇔ a−b+1=0 i −a−b+5=0 /+ stronami ⇔
⇔ −2b+6= 0 i a−b+1= 0 ⇔
b=3 i a=2 ⇔
(a,b)=(2,3) . ...
19 paź 22:39