matematykaszkolna.pl
Kombinacje Olek: ętnaście osób trzeba podzielić na trzy grupy, po pięć osób w każdej grupie. Na ile sposobów można to zrobić, jeśli uporządkowanie w grupie nie ma znaczenia oraz: a) kolejność grup jest istotna b) kolejność grup nie jest istotna PROSZE O LOPATOLOGICZNE WYTLUMACZENIE MI CZEMU WG AUTORA W PDPKT A 15 po 5 razy 10 po 5 jest wynikiem i mnożymy go razy 3! Bo ja bym tak zrobił skoro kolejność jest istotna, natomiast autor ten sam wynik dzieli przez trzy silnia,
19 paź 21:44
Mila: a)
nawias
15
nawias
nawias
5
nawias

nawias
10
nawias
nawias
5
nawias

nawias
5
nawias
nawias
5
nawias

*
*
kolejność grup istotna

nawias
15
nawias
nawias
5
nawias

nawias
10
nawias
nawias
5
nawias

nawias
5
nawias
nawias
5
nawias

*
*

b)

kolejność grup nie jest istotna
 3! 
Na przykładzie 4 osób: A,B,C,D
nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

nawias
2
nawias
nawias
2
nawias

*
=6

Igr || gr (A,B),(C,D) druga grupa wyłoniona automatycznie, (C,D), (A,B)druga grupa wyłoniona automatycznie,⇔mamy dwa zespoły (A,C), (B,D) (B,D), (A,C) (A,D), (B,C) (B,C), (A,D) Jeżeli kolejność grup nie jest istotna to mamy:
nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

nawias
2
nawias
nawias
2
nawias

*

=3
2! 
19 paź 22:01
Olek: Dziękuję bardzo. Teraz wiem
19 paź 23:06
Stokrota: Teraz na mnie kolej, żeby kombinatorykę ogarnąć. Siedzę na tym zadaniem i dalej nie rozumiem 3! Mnie się wydawało, że w rozwiązaniu a) trzeba jeszcze uwzględnić, że zespoły można w różnej kolejności ustawić. Czyli 1,2,3; 2,3,1; 3,1,2. W związku z tym iloczyn kombinacji pomnożyłam przez 3. Czemu nie jest to konieczne?
25 lut 00:26