przekształcenie
olla: nie wiem od czego zacząć:
oblicz liczbę:
zrobiłam tak
dalej wzór czy wspólny mianownik ? nie wiem jak
19 paź 21:28
sushi_gg6397228:
usnu niewymiernosc w pierwszym ułamku−> podmnóż przez sprzężenie
19 paź 21:30
Janek191:
Pomnóż licznik i mianownik ułamka przez √ 5 + √21
19 paź 21:34
olla: wiem tylko nie wiem czy dobrze wychodzi bo to trzeba ze wzoru (a−b)(a+b)
czy w liczniku w pierwszym ułamku będzie:
5+√21
19 paź 21:37
sushi_gg6397228:
tak
19 paź 21:40
olla: U({2(5+√21−√21(5−√21){10−2√21}
2(5+√21}−(√21(5−√21){10−2p{21]
i nie wychodzi w odpowiedziach jest 2,5
19 paź 22:07
olla: po wymnożeniu przez sprzężenie trzeba sprowadzić do wspólnego mianownika, wydedukować i na
koniec ponownie usunąć niewymierność czy taka kolejność jest prawidłowa ?
19 paź 22:12
sushi_gg6397228:
zapisz jaki masz mianownik, po pierwszym przekształceniu
19 paź 22:12
olla: mianownik 5−√21
19 paź 22:13
sushi_gg6397228:
żle
√(5−√21)*(5+√21)=...
19 paź 22:14
Janek191:
√ 5 − √21*√5 + √21 = √52 − 21 = √4 = 2
19 paź 22:15
olla: ok
19 paź 22:15