Trudne
Ja: Prośba o wskazówki:
Statek o godzinie 9 wypłynął w górę rzeki i po 15 minutach zawrócił. i jednocześnie rzucono
piłkę .
Pytanie, po jakim czasie statek dogoni piłkę?
19 paź 21:13
daras: Wyrzucono piłkę na boisku na aut
19 paź 21:14
Ja: No niestety nie , tylko do rzeki i stad problem. Zad z Kiełbasy
19 paź 21:15
daras: do rzeki ale kiedy

a statek jaka miał prędkość..
bez musztardy kiełbasa jest ciężko strawna
19 paź 21:17
daras: Nie podajesz precyzyjnie pełnej treści zadania i mam się domyslac:(
Jezeli piłke wpadła(bo jesli ją rzucono to miała też swoja prędkość) o godzinie 9:00 i statek
wtedy wypłynłą, to
jego prędkość w górę rzeki: Vs−vrz=st, gdzie t = 15 min,
potem zawrócił i gonił piłke z prędkością vs +vrz w czasie tx
w tym czasie piłka przebyła w dół rzeki z prądem drogę S' = vrz(t+t')
19 paź 21:22
daras: Statek musi zatem przebyć w dół rzeki drogę s+s'
masz z 3 r−ń wyznaczyć t
x
chyba dasz radę
19 paź 21:23
daras: odp. dogoni o 9:30
19 paź 21:30
Ja : Dziękuje bardzo, zaraz policzę. Tak miałem podana treść.
19 paź 21:32
Ja: daras oooo widze ,że bez musztardy poradziłeś sobie− pozazdrościć!
19 paź 21:34
Ja: daras, przepraszam ,ale coś mi nie wyszło tak jak Tobie, poroszę o wyliczenie.
19 paź 21:55
maka: o 9.30
19 paź 22:47
daras: ja już Kiełbasę dawno

&

i dlatego nie mam niestrawności
teraz na Ciebie kolei
20 paź 10:40