a
izii: Rozwiąż układ równan :
19 paź 21:10
sushi_gg6397228:
y= |x|, to umiesz narysować ?
19 paź 21:13
Sun: Ja bym to wzięła na logikę...
Jedynym układem który może powstać, to
−x−y=2
x+y=0, więc ⇒x=−y
−y−y=2⇒ −2y=2⇒y=−1
x=−y⇒ x=1
19 paź 21:17
Sun: Pomyliłam minusy, chwila, napiszę jeszcze raz
19 paź 21:18
Sun: −x−y=2
x−y=0⇒ x=y
−y−y=2⇒ −2y=2⇒y=−1
x=y⇒ x=−1
Yyyyy.... Chyba nie...
19 paź 21:21
Sun: Matko Bosko, w ogóle dziś nie myślę, jest dobrze...
x=−1 y=−1
−(−1)−(−1)=2
−1−(−1)=0
Więc wszystko się zgadza...
19 paź 21:26
Janek191:
y = I x I − 2
x − I I x I − 2 I = 0
więc
x = I I x I − 2 I ⇒ x > 0
x = I x − 2 I
czyli
x = 1
y = 1 − 2 = − 1
19 paź 21:27
Sun: Janek191, według ciebie −1−1=2
19 paź 21:29
Janek191:
x = 1 y = − 1
więc
I 1 I − ( − 1) = 1 + 1 = 2
19 paź 21:31
pigor: ...,
|x|−y=2 i x−|y|=0 ⇔ y+2=|x| i y+2 ≥0 i |y|=x i x ≥0 ⇔
⇔ y+2=x i (*)
y ≥−2 i (y= −x v y=x) i (**)
x ≥0 ⇒
⇒ (−x+2=x i y= −x) v (x+2=x i y=x) ⇔ (x=1 i y= −1) v x∊∅ ... ,
stąd i z (*), (**) ⇔
(x,y)=(1,−1). ...
19 paź 21:31
Janek191:
i II
1 − I − 1I = 1 − 1 = 0
19 paź 21:32
lolek: Jak się pisze sprawdzenie, to nie wkłada się znów do modułu...
Po to jest sprawdzenie, aby zobaczyć, czy dana liczna jest pasująca, czy nie...
19 paź 21:32