Matura
RJS:
Jak się za to zabrać ?
1. Osoba X wykonuje pracę w ciągu 4, 5, albo 6−ciu godzin i może popełnić przy tym 0, 1 albo 3
błędy. Zakładając jednakowe prawdopodobieństwo dla każdego z 9−ciu zdarzeń jednoelementowych
znaleźć prawdopodobieństwa następujących zdarzeń:
a). Praca zostanie wykonana w ciągu 4 godzin (zdarzenie A).
b). Praca zostanie wykonana bezbłędnie w czasie 6 godzin (zdarzenie B).
c). Praca zostanie wykonana w czasie 5 godzin najwyżej z jednym błędem (zdarzenie C).
d). Praca zostanie wykonana z co najwyżej jednym błędem (zdarzenie D).
19 paź 20:55
RJS:
:(
19 paź 21:09
52: A nie będzie jakoś tak prościutko ?
Masz do tego odp ?
tak intuicyjnie...
19 paź 21:16
RJS:
Nie mam odpowiedzi.
19 paź 21:18
Lutek: Nie miałem kombinatoryki jeszcze w szkole ale na chłopski rozum to powinno być tak:
Masz wszystkich 9 zdarzeń:
4 godziny i 0 błędów / 4 godziny i 1 błąd / 4 godziny i 3 błędy
5 godzin i 0 błędów / 5 godzin i 1 błąd / 5 godzin i 3 błędy
6 godzin i 0 błędów / 6 godzin i 1 błąd / 6 godzin i 3 błędy
a)praca wykonana w 4 godziny (nie ważne czy z błędami czy nie) szansa 1/3
b)praca w 6 godzin bezbłędnie to odpowiada temu tylko 1 przypadek z 9 czyli szansa 1/9
c)praca w 5 godzin z najwyżej 1 błędem czyli może być 1 błąd lub 0 błędów więc odpowiadają 2
przypadki z 9 więc szansa 2/9
d)czas jest nieważny i odpadają tylko opcje gdzie są 3 błędy czyli szansa 6/9 = 1/3
Tak mi się wydaje, chyba, że czegoś nie zrozumiałem
19 paź 21:20
Lutek: w podpunkcie d 2/3 zamiast 1/3*
19 paź 21:22
52: 6/9≠1/3
19 paź 21:24
Lutek: literówka
19 paź 21:25
RJS:
Dzięki tamto już rozkminiłem a to wiecie jak ?
3. Trzy ściany czworościanu zostały pomalowane na biało, czerwono i zielono zaś czwarta w pasy
biało−czerwono−zielone. Doświadczenie polega na rzucaniu czworościanu na płaszczyznę i
obserwowaniu koloru ściany, na którą upadł czworościan. Zdarzenia B, C, Z są określone
następująco:
− B – ściana biała,
− C – ściana czerwona,
− Z – ściana zielona.
Sprawdzić czy zdarzenia B, Z, C są: niezależna parami.
19 paź 21:27
RJS:
Mila ?
19 paź 22:12
RJS:
19 paź 22:30
RJS:
19 paź 23:19
Qulka: cała ściana czy że występuje dany kolor ?
19 paź 23:24
Qulka: nie są niezależne bo 1/4 •1/4 ≠ 1/4
19 paź 23:25
Qulka: lub jeśli uznać że liczymy kolorowe

to 2/4 • 2/4 = 1/4 więc są
19 paź 23:27
Qulka: i to drugie chyba będzie właściwsze chociaż treść tak do końca na to nie wskazuje
19 paź 23:28
RJS:
Qulka pomożesz jeszcze trochę ?
19 paź 23:28
Mila: 3)
Dziwnie sformułowane, jeśli upadnie na pasy to zdarzenie A∩B∩C ?
| | 1 | | 1 | |
P(B∩Z)= |
| ≠ |
| nie są |
| | 4 | | 16 | |
Nie mam pewności.
19 paź 23:32
RJS:
10. W pojemniku są kule białe i zielone. Losujemy 3 razy po jednej kuli ze zwracaniem.
A – polega na wylosowaniu przynajmniej jednej kuli białej
B – polega na wylosowaniu przynajmniej dwóch kul zielonych.
Opisać Ω, A∪B, A∩B, A \ B,A', B' , sprawdzić prawa de Morgana
Czy mogę to opisać ?
b−białe
z−zielone
Ale jak zrobić reszte polecenia ?
19 paź 23:36
Qulka: w A jeszcze 3 białe
19 paź 23:40
Qulka: aaa widzę ..jest tam
19 paź 23:41
19 paź 23:43
19 paź 23:45
Qulka: A/B to te A bez części wspólnej = B' (tak od razu)
19 paź 23:47
RJS:
Dziękuję, nie przesadzę jak wstawię jeszcze 4 zadania ?
19 paź 23:49
RJS:
Rozpatrujemy ilość wody (dm3) jaką może mieć do przeprowadzenia betonowy przepust.
Dotychczasowe obserwacje pozwalają przyjąć, że:
−P(A) – prawdopodobieństwo, że ilość wody (na sekundę) przyjmie wartość z przedziału
(125, 250) wynosi 0,6,
−P(B) – prawdopodobieństwo, że ilość wody (na sekundę) przyjmie wartość z przedziału (200, 300)
wynosi 0,7 a P(A∪B)=0,8. Obliczyć prawdopodobieństwa P(A' ), P(B' ), P(AB), P(A'B' ), P(BA' ),
P(B∪A' ).
P(A')=0,4
P(B')=0,3
P(AB)=0.42
P(A'B')=0,12
P(B∪A') ? tego nie umiem policzyć
19 paź 23:58
Qulka: P(A∪B) =P(A) + P(B) − P(AnB)
więc P(AnB) = 0,5
zatem P(B∪A') = P(A')+P(AnB) = 0,4+0,5 =0,9
20 paź 00:04
Mila:

Losujemy ze zwracaniem więc nie możesz stosować kombinacji. Nie o to pytają.
Ω={(B,B,B),(B,B,Z),(B,Z,B),(B,Z,Z)(Z,B,B),(Z,B,Z),(Z,Z,B),(Z,Z,Z)}
(B,Z,B) oznacza − za pierwszym razem wylosowano kulę białą , za drugim zieloną , za trzecim
kulę białą
A – polega na wylosowaniu przynajmniej jednej kuli białej
A={(B,B,B),(B,B,Z),(B,Z,B),
(B,Z,Z),(Z,B,B),
(Z,B,Z),
(Z,Z,B)}
B− polega na wylosowaniu przynajmniej dwóch kul zielonych.
B={
(B,Z,Z),
(Z,B,Z),
(Z,Z,B),(Z,Z,Z)}
A∩B={
(B,Z,Z),
(Z,B,Z),
(Z,Z,B)}
A\B={(B,B,B),(B,B,Z),(B,Z,B),(Z,B,B)}
Poradzisz sobie dalej?
20 paź 00:04
RJS:
Tak, dziękuję chyba dalej dam radę. Ale ma jeszcze sporo pytań, przepraszam, że o tej godzinie
wstawiam zadania, ale wcześniej nie było czasu z powodu zajęć na uczelni
20 paź 00:06
Mila:
00:04 to zadanie 10
20 paź 00:06
Mila:
Dobranoc

.
Wpisuj, jutro spojrzę. Sprawdź na drzewku, bo w tym edytorze słabo widać. Do jutra.
20 paź 00:07
RJS:
4. Na przenośnik taśmowy trafiają jednakowe produkty wytwarzane przez dwa automaty. Stosunek
ilościowy produkcji pierwszego automatu do produkcji drugiego jest równy 3:2. Pierwszy
automat wytwarza średnio 65% produktów pierwszej jakości drugi zaś 85%. Spośród produktów na
przenośniku pobieramy losowo jeden.
a). Obliczyć prawdopodobieństwo, że będzie to produkt pierwszej jakości.
b). Losowo wybrany produkt okazał się pierwszej jakości. Mógł on zostać wyprodukowany przez
pierwszy lub drugi automat. Które zdarzenie jest bardziej prawdopodobne.
Tutaj nie mam pomysłu
20 paź 00:08
Qulka: też drzewko
20 paź 00:09
RJS:
Ale tutaj mam jakieś stosunki...
20 paź 00:10
Qulka:

że I jakości 3/5•0,65 + 2/5 • 0,85 = 0,73
warunkowe że 1A
0,39/0,73 =
że 2A
0,34/0,73 =
bardziej że 1Automat
20 paź 00:14
Qulka: stosunki dodaj i podziel
20 paź 00:15
RJS:
Dziękuję bardzo ! teraz już dokończę sobie sam
20 paź 00:19