pilne!
xoxo: idukcja matematyczna:
1. pokaż, ze dla dowolnego nnaturalnego takiego, że n≥5 zachodzi 2n>n2.
2. niech a bedzie dowolnie ustalona liczbą rzeczywistą, a>−1. wykaż że dla dowolnego n∊ℕ jest
spełniona nierówność (1+a)n≥na zwana nierónoscią bernoulliego.
3. udowodnij, że dowolną kwotę pieniedzy złożoną z n złotych (n≥4) mozna wypłacić mnetami 2 i 5
złoowymi.
4. pokaż ze dla dowolnego n∊ℕ liczba 26n+1+32n+2 jest podzielna przez 11
19 paź 20:50
Janek191:
z.1
n ≥ 5 2n > n2
1) n = 5 25 = 32 > 52 = 25
2) Zakładamy,że 2n > n2
2n +1 = 2* 2n > 2*n2 > ( n +1)2 , bo
2 n2 − n2 − 2 n − 1 = n2 − 2 n − 1 = ( n − 1)2 − 2 > 0
19 paź 20:57