Rozwiąż nierówność
Lucy: Rozwiąż nierówność :
||2x−3|−4|<6
Proszę o Waszą pomoc
19 paź 20:39
sushi_gg6397228:
z czym masz dokładnie problem ?
19 paź 20:43
Lucy: moduł w module
19 paź 20:44
sushi_gg6397228:
zajmij sie najpierw tym zewnetrznym, wg schematu
|x−a|< c <=> ....
19 paź 20:45
Lucy: |2x−3|<6... to jest wewnętrzny, ale o to chodzi?
19 paź 20:49
sushi_gg6397228:
| |2x−3| − 4 | <6
robimy z czerwonym kolorem porządek
19 paź 20:53
Lucy: −3−4−6<2x<3+4+6

?
19 paź 20:57
sushi_gg6397228:
|x−a|< c rozpisz to z definicji
19 paź 20:58
Lucy: a−c<x<a+c
naprawdę tego nie umiem ogarnąć, bardzo Cię proszę o rozwiązanie tego zadania, bo mimo wszystko
nie rozumiem
19 paź 21:00
sushi_gg6397228:
to teraz tak samo rozpisz przykład podstawiając w literki powyżej
x:= |2x−3|
a:=4
c:=6
19 paź 21:02
Lucy: −2<|2x−3|
10>|2x−3|
19 paź 21:05
sushi_gg6397228:
spójnik ⋀ między tym co podałaś
teraz każde liczysz osobno
19 paź 21:11
Lucy: ok dzięki
19 paź 21:16
sushi_gg6397228:
zapisz obliczenia, to się sprawdzi co i jak
19 paź 21:17
Lucy: 2x−3>−2 lub 2x−3<2 ⋀ 2x−3<10 lub 2x−3>−10
19 paź 21:22
sushi_gg6397228:
a czy się zastanowiłaś przed liczeniem |2x−3 |> −2 ?
19 paź 21:27
Lucy: tzn?
19 paź 21:30
sushi_gg6397228:
lewa strona jakiego jest znaku ?
prawa strona jakiego jest znaku ?
19 paź 21:31
Lucy: lewa +, prawa −
19 paź 21:34
sushi_gg6397228:
i nie boli Ciebie rozpisywanie :
liczba zawsze dodatnia lub zero > liczba zawsze ujemna
odp x ∊ ....
19 paź 21:35
19 paź 21:44
sushi_gg6397228:
to jest wyjątek
i bez liczenia x ∊R
tak samo |x−3| < −3 to x ∊∅
19 paź 21:47
Lucy: A mógłbyś/mogłabyś napisać mi całe rozwiązanie od początku do końca? Bardzo proszę
19 paź 21:50
sushi_gg6397228:
jaki ma sens przepisanie przez Ciebie gotowca ?
19 paź 21:50
sushi_gg6397228:
−2<|2x−3| ⋀ 10>|2x−3|
x ∊ R ⋀ ( 2x−3<10 ⋀ 2x−3>−10 )
liczysz dalej
19 paź 21:53
Lucy: Taki sens, że mam 16 podobnych przykładów oprócz tego i chciałabym zobaczyć chociaż jeden
sposób na rozwiązywanie tego typu zadań. Dla mnie lepiej popatrzeć na całość niż zgadywać coś,
czego się nie wie
19 paź 21:57
sushi_gg6397228:
zadania są w linku, a na wyjątki potrzebne jest myślenie, a nie bezsensowne klepanie wzorów
post o 21.35 −−> nie włączył żadnego myślenia, tylko ....
19 paź 22:00
Lucy: x ∊ R skąd to się wzięło? i w ogóle reszta
x<132 ⋀ x>−72
19 paź 22:02
sushi_gg6397228:
|2x−3|> −2
liczba zawsze dodatnia lub zero > liczba zawsze ujemna
Polak uczy się na własnych błędach, więc powinienem prosić Ciebie o podstawienie pod
"x"
kolejno
a) wszystkich liczb całkowitych
b) wszystkich liczb wymiernych, necałkowitych
c) wszystkich liczb niewymiernych
po prostu |...| produkuje zawsze liczbę nieujemną
19 paź 22:06
Lucy: ok o x∊R już ogarniam , a reszta ?
19 paź 22:08
sushi_gg6397228:
sama rozpisalas o 21.22, przekopiowałem i zmieniłem znak o 21.53 liczysz dalej
19 paź 22:13
marusia: czy rozwiązaniem jest
x∊(−∞,−3,5)∪(−3,5 ; 6,5)∪(6,5;∞) ?
ja też liczę nierówności z war.bezwzg. tylko, że wymierne więc sprawdzam czy potrafię
19 paź 22:14
Lucy: właśnie o ten znak mi chodzi, no ale dobra...
19 paź 22:16
sushi_gg6397228:
o 22.02 podałaś
rozwiązanie do tego jest ...
19 paź 22:17
Lucy: marusia − możesz przedstawic mi swój sposób rozwiązania?
19 paź 22:18
sushi_gg6397228:

jeżeli zapiszesz
( y<10 v y>−10 ) to masz y ∊R co jest głupotą
19 paź 22:19
Lucy: x∊(−72,132)
a co z x∊R?
19 paź 22:20
pigor: ..., no to patrz,myśl i ...

stosuj analogicznie np.
tak :
||2x−3|−4|<6 ⇔ −6< |2x−3|−4< 6 /+4 ⇔ −2< |2x−3| <10 ⇔
⇔ |2x−3| >−2 i |2x−3|<10 ⇔ (*)
x∊R i −10< 2x−3< 10 /+3 ⇒
⇒ −7< 2x < 13 /:2 ⇔
−3,5 < x < 6,5 i x∊R z (*) ⇒
⇒
−3.5 < x < 6.5 ⇔
x ∊ (− 72;132) i to tyle. ...
19 paź 22:29
Lucy: pigor dziękuję ci bardzo

jesteś wielki
19 paź 22:34
pigor: ..., ups, bez przesady; a wszystko to zawdzięczam
prof. Z.Chmielnickiemu z L.O w miasteczku Końskie
starszemu bratu, rosyjskim podręcznikom no i ...

sobie
19 paź 22:47