wartość parametru p
ola: Wyznacz wartości parametru p, dla których równanie 2x−1+p*√2=0 ma dwa rozwiązania.
19 paź 20:18
Tadeusz:
szukaj aż znajdziesz
19 paź 20:20
ola: Tadeusz, no naprawdę nie spodziewałam się, tak niezwykle wyczerpującej odpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc.
19 paź 20:24
gienek: ola a kiedy masz sprawdzian z tego?
19 paź 20:47
Mila:
To jest równanie liniowe . Czy to równanie może mieć dwa rozwiązania?
Może źle napisałaś i nie ma się co obrażać na Tadeusza.
19 paź 20:51
Sun: Mila, też uważam, że coś musi być źle.
19 paź 20:52
Sun: Jednak, spróbowałam coś napisać...
2x−1+p*√2=0 |podniosłam to do potęgi drugiej
4x2−1+2p=0
Pomyślałam, że skoro ma dwa pierwiastki, to Δ>0
Δ=0−4*(−1+2p)*4
Δ=(4−8p)*4
Δ=16−32p
Czyli
16−32p>0
16>32p
p<1/2
Ale czy jest dobrze?
19 paź 21:00
Mila:
2x=1−p*
√2
| | 1−p*√2 | |
x= |
| jedno rozwiązanie dla każdego p∊R |
| | 2 | |
19 paź 21:02
Tadeusz:
... "ciekawe" to podnoszenie do kwadratu
19 paź 21:03
Sun: Tadeusz, tak mnie uczyli w szkole
19 paź 21:04
Tadeusz:
... nie zapytam o szkołę
19 paź 21:05
ola: gienek, to są zadania powtórzeniowe xD i to jest część tego zadania tylko

mila, to równanie jest dobrze
19 paź 21:22
ola: znaczy może tak je napisze po niepotrzebnie zwinełam je 2x+3+p*{2}=4
19 paź 21:24
Mila:
Ola, napisz całe zadanie.
19 paź 21:26
pigor: ..., a może była wartość bezwzględna np. 2|x|−1+p
√2=0 , co
19 paź 21:40
pigor: ..., a dla
ola może |x|=x i ...

ot tak, opuściła te kreski |...|.
19 paź 21:44