Wyznaczyc granice (1 przyklad)
bh: Proszę o pomoc w wyznaczeniu pewnej granicy:
| | 1 | | 1 | |
lim (n → ∞) n * ( |
| + ... + |
| ) |
| | 1 + n2 | | n + n2 | |
19 paź 20:03
bb: Wskazówka: Skorzystaj z twierdzenia o granicy o trzech ciągów
19 paź 21:15
bh: | | n2 | | n2 | |
Wynik to |
| ≤ an ≤ |
| |
| | 1 + 32 | | 1 + n2 | |
Nie mam pojęcia skąd to wyszło..
19 paź 21:37
Janek191:
| | n | | n | |
bn = |
| + ... + |
| |
| | 1 + n2 | | n + n2 | |
| | n | | n2 | |
an = n* |
| = |
| |
| | n + n2 | | n + n2 | |
| | n | | n2 | |
cn = n* |
| = |
| |
| | 1 + n2 | | 1 + n2 | |
Mamy
a
n ≤ b
n ≤ c
n
oraz
lim a
n = 1 i lim c
n = 1
n→
∞ n→
∞
więc na mocy tw. o trzech ciągach
lim b
n = 1
n→
∞
19 paź 21:44
bh: Dziękuje bardzo

Jednej rzeczy nie rozumiem, dlaczego w an i cn mnożone jest
| n | | n | |
| oraz |
| przez n? |
| n + n2 | | 1 + n2 | |
19 paź 21:57
Janek191:
Bo mamy n składników
19 paź 21:58
Janek191:
5 + 5 + 5 + 5 = 4*5
19 paź 21:59
Janek191:
Jeżeli wszystkie mianowniki będą równe n + n
2 , to ułamki będą najmniejsze,
| | n | | n2 | |
a jest ich n , zatem mamy n* |
| = |
| |
| | n + n2 | | n + n2 | |
19 paź 22:01
bh: Bardzo bardzo dziękuję!

Teraz rozumiem
19 paź 22:02
Janek191:
19 paź 22:08