Zadanie
Pawełek: Rozwiąż równanie
a) x
2−1=0
c) 9x
2−16=0
Oblicz najkrótszym sposobem.
a) 998
2−4
b) 101
2−100
2+201
2−200
2
c) 11
3−2*11
2+11
9 gru 19:53
mathalius: a) (x−1)(x+1)=0
x=1
x=−1
zaraz zrobie nastepne...
9 gru 19:55
9 gru 19:56
Godzio: a)
x
2=1
x=1 v x=−1
9x
2 = 16
998
2−4 = (998−2)(998+2) = 996 *1000=996000
101
2 − 100
2 +201
2 −100
2 = (101−100)(101+100) + (201−100)(201+100) = 201 + 301 = 502
11
3−2*11
2 + 11 = 11(11
2 − 22 +1) = 11(121 −21) = 11*100=1100
9 gru 19:57
Pawełek: godzio tylko mi wytłumacz jak ty liczyłeś w b) 2zad. ze ci wyszło 201+301=502 chodzi mi o 201
i 301 jakie obliczenia trzeba robic by te sumy otrzymać
9 gru 20:19