Wyznacz stosunek podziału przękątnej
Maturzystka: Będę ponownie niewymownie wdzięczna za pomoc, gdzieś wewnętrznie czuję, ze mogłoby to pójść z
podobieństwa, ale nie mogę go wykazać

W równoległoboku ABCD, zaznaczono punkt E, który dzieli bok AB na pół., a na boku AD odłożono
taki punkt F, że 3|AF|=|AD|. Wyznacz stosunek w którym prosta EF dzieli przekątną AC.
19 paź 19:56
Mila:

3|AF|=|AD|
SZukane:
FG||AB
FG||DC
| 1 | | 1 | |
ΔAFG∼ΔADC w skali k= |
| ⇔|FG|= |
| a |
| 3 | | 3 | |
Czworokąt AEGF jest trapezem.
| | | 2 | |
ΔFGP∼ΔAEP w skali k1= |
| = |
| |
| | | 3 | |
x−wspólna miara
|PG|=2x
|AP|=3x
| |AC| | | 4|AC| | |
|PC|=|AC|− |
| = |
| |
| 5 | | 5 | |
===============
19 paź 20:34
Eta:

Wszystkie odcinki są równoległe i dzielą przekątną AC na 5 równych części
to:
|AM|: |AC|=1:5
19 paź 20:46
Eta:
zatem |AM|: |MC|= 1:4
Jak też podała Mila
19 paź 20:49
Maturzystka: Ponownie bardzo dziękuję za poświęcony czas i pomoc.
19 paź 20:50