Naszkicuj wykres funkcji f a następnie wykres funkcji g i podaj jej wzór.
LOLO: Naszkicuj wykres funkcji f a następnie wykres funkcji g i podaj jej wzór.
f (x) =|2x|
g (x) =f (−x+2) −2
Wykres funkcji f wiem jak naszkicowac jednak potem nie wiem jak się do tego zabrać. Próbowałem
najpierw odbić wzduz osi OY f (−x) czyli będzie się pokrywal z f (x)a następnie przesunąć o
dwie jednostki w prawo i dwie jednostki w dół , lecz wzór wtedy wychodzi niepoprawny.
19 paź 19:44
LOLO: Pomocy
19 paź 20:51
sushi_gg6397228:
f(−x+2)= .....
19 paź 20:55
LOLO: Zrobiłem tak jak mówisz ale potem wychodzi zły wzór, nie wiem co robię źle. Prawidłowy wzór g
(x) = |2x−4| − 2
19 paź 21:37
sushi_gg6397228:
zapisz ile wychodzi f(−x+2)=...
19 paź 21:41
Aga1.: Ia−bI=Ib−aI
I−2x+4I=I4−2xI=I2x−4I
20 paź 14:34
LOLO: Narysowałem wykres funkcji g, najpierw przesunąłem wykres funkcji f o 2 jednostki w lewo i 2
jednostki w dół, a dopiero wtedy odbiłem wzdłuż osi OY. Nie wiem tylko jak wyprowadzić wzór na
funkcję g. Aga1, skąd wzięłaś ten wzór |−2x+4| ? Poprawna odpowiedź to |2x−4| − 2.
20 paź 17:59