równanie trzeciego stopnia
Alicja: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równani, kombinuje ale nic mi tu nie chce wyjsc
−5x3−10x2+32x+16=0
9 gru 19:49
damorka: pomagam
9 gru 19:52
Basia:
Alicja mogłaby zajrzeć do swojego poprzedniego postu.
Już dawno to zostało rozwiązane.
Pozdrawiam damorkę
9 gru 19:56
Basia:
Alicja mogłaby zajrzeć do swojego poprzedniego postu.
Już dawno to zostało rozwiązane.
Pozdrawiam damorkę
9 gru 19:57
damorka: napierw zapiszmy czytelniej
W(x)=−5x
3−10x
2+32x+16
−5x
3−10x
2+32x+16=0
poszukajmy pierwiaska
W(1)=33 ≠ 0
W(−1)=−21 ≠0
W(2)=0
teraz wystarczy podzielić wielomian W(x) przez (x−2) a potem obliczyć pozostałe pieriastki

jakby były jeszcze jakieś wątpliwości to daj znać
9 gru 19:58
damorka: oj a ja nawet nie zauważyłam

Również pozdrawiam
9 gru 19:59
Alicja: oo no super dzieki
9 gru 20:09