Proszę o pomoc w rozwiązaniu nierówności wykładniczych.
PING: 1) 2x+1−3x<2x−1
2) 24cos2x+1+16*2sin2x−3=20
19 paź 19:27
Janek191:
1) 2
x+1 − 3
x < 2
x−1
2*2
x − 3
x < 0,5*2
x / : 2
x
1,5 < ( 1,5)
x
1,5
1 < 1,5
x
1 < x
x > 1
====
19 paź 19:31
Janek191:
cos2 x = 1 − sin2 x
więc
24*( 1 − sin2 x) + 1 + 24*2 sin2 x − 3 = 20
25 − 4 sin2 x + 2sin2 x+1 = 20
19 paź 19:39
PING: Czy mógłbym prosić od dokładniejsze rozpisanie przykładu 2−giego? − przepraszam za błąd
powinno być w przykładzie 24sin2x−3 jestem na etapie
25−4sin2x+24sinx+1=20 //:2
24*(1/2)4sin2x+24sin2x=10
i niestety nie mam pojęcia co mógłbym zrobić z tym dalej
20 paź 10:12
J:
zapisz cały przykład poprawnie
20 paź 10:17
PING: Poprawny przykład : 24cos2x+1+16*24sin2x−3=20
20 paź 14:45
J:
| | 25 | |
po przekształceniach mamy: |
| + 2*24sin2x = 20 |
| | 24sin2x | |
podstaw: t = 2
4sin2x i t > 0
20 paź 15:00