Równoważność zdań
ja: Witam, czy ktoś mógłby pomóc w rozwiązaniu zadanka? Nie wiem, jak się za to zabrać.
Zad. 1
Zbadać, czy podane funkcje zdaniowe są równoważne:
a) Nie jest prawdą, że prosta a jest równoległa do prostej b lub prosta a jest równoległa do
prostej c
Prosta a nie jest równoległą do prostej b i prosta a nie jest równoległa do prostej c
b) Jeżeli a i b są nieujemnymi liczbami rzeczywistymi to
√ab=
√a√b
Liczba a jest ujemna lub liczba b jest ujemna lub
√ab=
√a√b
c) Jeżeli a>0 to funkcja liniowa y=ax+b jest silnie rosnąca
Liczba rzeczywista a jest niedodatnia lub funkcja liniowa y=ax+b jest silnie rosnąca
Z góry dzięki
19 paź 19:12
Przemysław: zrobię jedno:
a) prosta a jest równoległa do prostej b − p
prosta a jest równoległa do prostej c − q
sprawdzamy coś takiego
~(p⋁q)⇔(~p⋀~q)
"⇒"
żeby to była nieprawda to musi zachodzić
1o~(p⋁q)=1
2o(~p⋀~q)=0
z 1o − p⋁q=0 ⇒ p=0 ⋀q=0
możemy wpisać do 2o
1⋀1=0 co jest sprzecznością
więc implikacja w prawo jest prawdziwa
"w lewo"
(~p⋀~q)⇒~(p⋁q)
znowu nie wprost zakładamy, że to nieprawda:
3o(~p⋀~q)=1
4o~(p⋁q)=0
z 3o ~p=1, ~q=1 ⇒ p=0, q=0
wstawmy do 3o
~(0⋁0)=0
~0=0
1=0
sprzeczność
Mam nadzieję, że się nie pomyliłem.
Można też sprawdzać tabelką.
19 paź 19:21
ja: Rozumiem, czyli z samego wniosku ~(p⋁q)⇔(~p⋀~q) można to sprawdzić za pomocą tabletki? Oraz jak
będzie to wyglądać w pozostałych przypadkach, skąd wziąć to założenie?
19 paź 19:27
Przemysław: ~(p⋁q)⇔(~p⋀~q)
można sprawdzić za pomocą tabelki, tak sądzę.
Skąd wziąć założenie?
− przedstawić te zdania w takiej logicznej postaci, zmatematyzować je

tylko chyba właśnie, skoro to funkcje zdaniowe to powinno jakoś być napisane p(a,b), q(a,c)
itp.
Ale chyba reszta rozumowania chyba się utrzymuje.
19 paź 19:31