pochodne
olekturbo: Funkcja y = W(x) ma dokładnie dwa miejsca zerowe: −2 oraz 1. Wiadomo, że W'(−2) = 18. Wyznacz
wzór wielomianu W(x).
Zrobiłem:
y = ax3+bx2+cx+d
−8a+4b−2c+d = 0
a+b+c+d = 0
f'(x) = 3ax2+2bx+c
12a−4b+c = 18
I mam uklad 3 rownan z czterema niewiadomymi. co mam zrobic?
19 paź 19:06
ICSP: W'(1) = 0
19 paź 19:11
Janek191:
Może W(x) = a x2 + b x + c ?
19 paź 19:13
ICSP: na to bym nie wpadł
19 paź 19:14
ZKS:
Właśnie nie wiem czemu założył sobie wielomian stopnia trzeciego.
19 paź 19:15
ICSP: Chociaż nawet jeśli będzie to wielomian stopnia III :
w(x) = a(x+2)(x−1)
2
w'(x) = a(x−1)
2 + 2a(x+2)(x−1)
w'(−2) = 18
18 = 9a
w(x) = 2(x+2)(x−1)
2
i koniec
19 paź 19:19