Wyznacz zbiór X z równania A U X = B
BadWolf: Cześć

Mam takie zadanie z logiki:
Dane są dwa zbiory A i B. Rozwiązać równanie A U X = B.
Nie mam zielonego pojęcia jak wyznaczyć zbiór X z tego równania. Kilka pomysłów jakie miałem
zostało odrzucone jako błędne i w tym momencie stoję w miejscu.
Czy ktoś jest w stanie to zadanie rozwiącać?!
19 paź 18:55
Przemysław: X=B\A
?
19 paź 18:56
Przemysław: Nie, to było nieprzemyślane
19 paź 18:58
BadWolf: Z tego co wiem to X=B\A jest błędne, a przynajmniej tak mi powiedział mój profesor. Nie mam
jednak pojęcia co innego mogłoby być rozwiązaniem.
19 paź 19:00
Przemysław: To jest błędne, bo B\A odejmuje też A∩X a tego nie chcemy odejmować
19 paź 19:02
Benny: Narysuj sobie zbiory to może coś zauważysz.
19 paź 19:03
BadWolf: Gapiłem się na wykresy Venn'a przez dobre pół godziny i nic nie zauważyłem.
Nie jestem w stanie zapisać niczego sensowniego, chyba że te zbiory są rozłączne.
19 paź 19:13
Janek191:
Jeżeli [ A ∩ X = ∅ ∧ A ∪ X = B ] ⇒ X = B \ A
19 paź 19:18
BadWolf: Tak ale co jeśli A∩X≠∅. Właśnie w tym miejscu stoję.
19 paź 19:20
Janek191:
Zdaje się,że nie da się tego sensownie zapisać, bo X występuje po obu stronach równości
19 paź 19:25
BadWolf: Zastanawiałem się jeszcze czy [ A∪X=B ⇔ A∩X=∅ ], ale musiałbym to udowodnić, co też
stanowi dla mnie wyzwanie ponad siły i wiedzę.
19 paź 19:28
trutututu: A⊂B i X⊂B
jeśli A nie zawiera się w B to równanie jest sprzeczne
19 paź 19:29
trutututu: w drugą stronę
B⊂A∪X ⇒B⊂A lub B⊂X
z pierwszego i drugiego
A⊂B i X⊂B i (B⊂A lub B⊂X)⇒A=B i X⊂B lub X=B i A⊂B
19 paź 19:38
BadWolf: Tyle to wiedziałem od początku. Tu chodzi o wyznaczenie X za pomocą A i B. Zastanawiam się
czy [ A∪X=B ⇔ A∩X=∅ ], jak zresztą napisałem wcześniej, a nie o to czy A i X ⊂ do B.
19 paź 19:39
trutututu: to bez sensu, to nie jest równanie z niewiadomą x tylko równość zbiorów
19 paź 19:41
BadWolf: jeśli B⊂(A∪X) to z tego nie wynika, że B⊂A lub B⊂X;
A⊂B i X⊂B i (B⊂A lub B⊂X) jest nie możliwe, bo jeśli A⊂B i X⊂B to B nie może należeć do
żadnego z nich
19 paź 19:44
trutututu: nieprawda
19 paź 19:45
BadWolf: Zadaniem jest znalezienie X. Np. to co było powiedziane wcześniej X=B\A, ale to działa tylko
jeśli
A∩X=∅, więc pozostaje jeszcze 2 przypadek.
19 paź 19:46
BadWolf:

Jeśli A⊂B i X⊂B to nie ma opcji aby B⊂A lub B⊂X
19 paź 19:47
BadWolf:

Podobnie tu jeśli B⊂(A∪X) to z tego nie wynika, że B⊂A lub B⊂X
19 paź 19:50
trutututu: to nie jest poprawne rozumowanie
19 paź 19:54
BadWolf: Jeśli ktoś ma pomysł to byłbym bardzo wdzięczny z podzielenie się nim.
19 paź 19:55
trutututu: pomyśl nad tym co napisałem o 19.38 tylko takie sytuacje możesz rozpatrywać
19 paź 19:55
BadWolf: W takim razie powiedz mi, dla czego, a nie pisz, że nie mam racji bez żadnego uzasadnienia
19 paź 19:56
BadWolf: Pokazałem ci na prostych wykresach, że to co piszesz jest sprzeczne. Jeśli nie jest to pokaż mi
dla czego, bo chyba nie jest zaskakującym , że nie rozumiem tego zadania
19 paź 19:58
trutututu: po lewej i prawej stronie równości masz dwa zbiory, które mają być sobie równe
A∪X=B to równanie jest prawdziwe ⇔ A∪X⊆B i A∪X⊇B ( nie widziałem, że jest tutaj taki symbol)
19 paź 20:00
trutututu: gubisz się i nie możesz zrozumieć zadania bo robisz nieodpowiednie rysunki
19 paź 20:02
BadWolf: Co do A∪X⊆B się zgadzam, bo jest to dla mnie oczywiste, ale jeśli A∪X⊇B oznacza B⊆A∪X to
wracamy z powrotem do A∪X=B, co nic nie daje
19 paź 20:03
BadWolf: Jeśli chodzi o rysunki to pokazują one przypadki, w których nie masz racji
19 paź 20:04
trutututu: ech, nie, że nie mam racji, tylko pokazują sytuacje gdy nie ma równości
19 paź 20:06
BadWolf: Nadal nie jestem w stanie napisać nic o zbiorze X. Jeśli masz rację to należy uzasadnić,
dla czego odrzucam część przypadków czego jeszcze nie zrobiliśmy.
19 paź 20:09
trutututu: To już zrobiłem ale Ty jak widać nie wierzysz i nadal upierasz się przy tych rysunkach, z
których niczego wywnioskujesz
19 paź 20:11
BadWolf: Jeśli masz rację to należy uzasadnić, dla czego odrzucam część przypadków czego
jeszcze nie zrobiliśmy.
Co mam napisać, jako uzasadnienie. Musisz mi to powiedzieć, bo nie widzę tego.
19 paź 20:23
BadWolf: Jeśli kogoś interesuje rozwiązanie to, zgodnie z wypowiedzią autora zadania,
nie da się go dokładnie dookreślić, natomiast X=B\A to najmniejszy możliwy zbiór
z tych, które mogą być rozwiązaniem, no i oczywiście X=B to największy możliwy
(zakłądając, że A⊆B ∧ X⊆B).
21 paź 22:10