Funkcja kwadratowa
Hope: Napisz wzór funkcji kwadratowej f, która spełnia warunek f(0) = −4, jeśli wiesz że
miejscami zerowymi są liczby −4 i 3 ... nie rozumiem, proszę o pomoc

!
19 paź 18:37
Janek191:
f(x) = a*( x − x1)*( x − x2)
x1 = − 4 x2 = 3
Dla obliczenia a skorzystaj f(0) = − 4
19 paź 18:41
Przemysław: Funkcja kwadratowa jest postaci:
f(x)=a(x−b)(x−c), gdzie b i c to miejsca zerowe
więc mamy: b=−4, c=3
f(x)=a(x+4)(x−3)
zostaje a. Uzyskamy je wykorzystując ostatni warunek:
f(0)=a(0+4)(0−3)=a*4*(−3)=−12a
i z warunku:
−12a=−4
12a=4
Sprawdzenie:
dla x=−4 i dla x=3 ma się zerować:
| | 1 | | 1 | |
f(−4)= |
| (−4+4)(−4−3)= |
| *0*(−7)=0 |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
f(3)= |
| (3+4)(3−3)= |
| *7*0=0 |
| | 3 | | 3 | |
da x=0, ma być wartość −4
19 paź 18:45
Hope: −4 = a*(x + 4)*(x − 3)
−4 =a*(x2 − 3x + 4x − 12)
−4 = a*(x2 + x − 12)
O to chodzi? Przenieść −4 na prawą stronę i obliczyć Delte?
19 paź 18:48
Hope: aaa Ok, już rozumiem. Dziękuję!
19 paź 18:48