asd
olekturbo: funkcja f okreslona jest wzorem f(x) = x2+1
znajdz rownanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie o odcietej x = 3
rozumiem, ze xo to 3, ale nie mam pojecia skad mam wziac y0. w ksiazce jest napisane ze y0 =
x02+1 ale nie wiem dlaczego
19 paź 18:14
olekturbo: Jestem idiotą. Juz rozumiem pozdrawiam
19 paź 18:15
olekturbo: Ale mam inny problem.
ta sama funkcja
styczna do wykresu funkcji f ktora tworzy z osia OX kat o mierze 135.
| | 3 | |
a w ksiazce y = −x + |
| kto ma racje? |
| | 4 | |
19 paź 18:22
olekturbo: i potrzebuje pomocy w tym:
f(x) = x2+1
styczna do wykresu funkcji f ktora przechodzi przez srodek ukladu wspolrzednych
19 paź 18:26
olekturbo: Halo
19 paź 19:49
olekturbo: ktos cos?
19 paź 23:02
b.:

@18:22: rację ma książka, zob. rysunek
19 paź 23:06
olekturbo: dzieki
19 paź 23:06
b.: @18:26
styczna w x0 ma równanie
y = (x02+1) + (x−x0)*(2x0)
skoro (0,0) ma należeć do stycznej, to x=0 i y=0 muszą spełniać powyższe równanie −− stąd
wyliczamy x0
19 paź 23:08
olekturbo: dziekuje
19 paź 23:09