?
xoxo: sprawdz czy dana para jest grupą("+"−dodawanie, " * "−mnozenie):
(R,+)
(R,*)
(ℤ,+)
(ℤ,*)
19 paź 18:12
Janek191:
Sprawdź po kolei aksjomaty grupy

np. ( R , + ) − grupa abelowa
19 paź 18:20
Przemysław: To chyba jakoś tak trzeba robić: (ja tylko jedno, resztę zostawiam dla Ciebie lub kogoś
innego

)
(ℤ, +)
1
o ∀
a,b,c∊ℤ: a+(b+c)=(a+b)+c
L=a+b+c
P=a+b+c
2
o ∀
a,b∊ℤ a+b∊ℤ
suma całkowitych jest liczbą całkowitą
3
o ∃
e∊ℤ: ∀
a∊ℤ: e+a=a+e=a
zaproponujmy e=0
0+a=a
a+0=a
4
o ∀
a∊ℤ∃
a'∊ℤ:a+a'=a'+a=e
zaproponujmy a'=−a
a+(−a)=a−a=0
(−a)+a=−a+a=0
19 paź 18:25
Janek191:
Co oznacza literka ℤ − zbiór liczb całkowitych, czy zespolonych ?
19 paź 18:38
Przemysław: całkowitych na pewno, zespolone to ℂ.
Chociaż w szkołach niektórych robią podobno ℂ−całkowite. Ale na studiach na pewno ℤ to
całkowite
19 paź 18:39
xoxo: dzięki
19 paź 20:42
xoxo: a jak obliczyc element odwrotny dla takiego przyładu: a□b=a+b+5 ?
19 paź 20:43
b.: zacząć od znalezienia elementu neutralnego
(jaki jest zbiór?)
19 paź 21:30