.
hejohej: jak wykazac ze działanie nie ma/ ma element neutralny i element odwrotny

np.: taki przykład: a□b=a+b+5
19 paź 18:07
Janek191:
Może tak :
a * e = a + e + 5 = a ⇒ e = − 5
spr. a*( − 5) = a + (− 5) + 5 = a
a * b = e ⇔ a*b = a + b + 5 = − 5 ⇒ b = − 10 − a
spr. a*b = a + b + 5 = a + ( − 10 − a) + 5 = − 5 = e
19 paź 18:15
Przemysław: element neutralny e działania * ma spełniać (a − element zbioru, na którym definiowane jest
działanie)
e*a=a*e=a
nasze działanie:
a*b=a+b+5
zaproponujmy e=−5
pokażę, że to dobry wybór elementu neutralnego:
e*a=−5+a+5=a
a*e=a+(−5)+5=a
(Jeżeli sprawdzana grupa jest abelowa i wcześniej pokażesz, tę przemienność, to nie trzeba już
sprawdzać e*a=a*e)
Element odwrotny do elementu a − np. a' ma spełniać:
a'*a=a*a'=e
zaproponuję taki element: a'=−a−10
sprawdzę:
(−a−10)*a=−a−10+a+5=−5=e
a*(−a−10)=a+(−a−10)+5=−5=e
więc się zgadza.
Mam nadzieję, że się nie pomyliłem.
19 paź 18:16