Sprawdź czy ciąg jest monotoniczny - potęga i silnia
Harel: Sprawdź czy ciąg a(n)=n2n! jest monotoniczny lub ograniczony.
Da się to jakoś łatwo pokazać? Dla mnie rzeczą oczywistą jest że n2 rośnie w n dążącym do
nieskończoności znacznie wolniej niż n! ale obawiam się że taki opis, a następnie wnioskowanie
nie wystarczą.
Próbowałem liczyć to z definicji ale doszedłem do postaci z której nic właściwie nie wynika.
19 paź 17:22
Przemysław: Co do ograniczenia to może ograniczenie dolne − a=0, ograniczenie górne=2
Co do monotoniczności:
| | (n+1)2 | | n+1 | |
a(n+1)= |
| = |
| |
| | n!*(n+1) | | n! | |
−n
2+n+1≤0
Δ=1+4=5
dla n∊{0,1,2} jest rosnący
dla n>2 jest nierosnący
19 paź 18:03
Harel: Och przepraszam, widzę teraz że popełniłem błąd w treści mojego zadania przez co to co
napisałem nie mialo sensu. Poprawnie powinno być 2nn!
19 paź 18:09