niewymiernosc
ola: Jak wykazać, że liczba √√5+3+√√5−2 jest niewymierna? Proszę o pomoc !
19 paź 17:07
19 paź 17:12
ola: i co mozna dalej?
19 paź 17:18
PW: Można inną koncepcję. Oznaczmy pierwszy składnik symbolem a i drugi − symbolem b.
Widać, że
a2 − b2 = √5 + 3 − (√5 − 2) = 5,
czyli
(a + b)(a − b) = 5
Iloczyn liczb (a+b) i (a−b) jest wymierny, a więc albo obie te liczby są wymierne, albo obie
niewymierne. Przypuśćmy, że a+b jest liczbą wymierną. wówczas
(a + b)2 = a2 + 2ab+b2
oraz
(a − b)2 = a2 − 2ab + b2
byłyby obie wymierne, i co za tym idzie ich różnica
(a + b)2 − (a − b)2 = 4ab
też byłaby wymierna. Otrzymaliśmy sprzeczność, gdyż
ab = √(√5+3)(√5−2) = √√5 − 1
jest liczbą niewymierną.
19 paź 19:50