Błagam pomocy...
Mati: Wykaż że liczba naturalna " n " jest podzielna przez 3 i nie podzielna przez 6 , to liczba
postaci n2+7 jest podzielna przez 8
19 paź 16:29
ICSP: skoro n jest podzielne przez 3 i nie jest podzielna przez 6 to n = 6k + 3 dla całkowitego k.
19 paź 16:35
Tadeusz:
albo n=3(2k−1)
19 paź 16:44
ICSP: to samo tylko inaczej zapisane
19 paź 16:45
ICSP: i nie doczytałem, że ma być to liczba naturalna, więc k = 0,1,2,...
19 paź 16:47
Zbyszek: Aha , ale cwane.. no to dziękuję bardzo
19 paź 16:51