Pomocy !!
Zbyszek: Wykaż , że liczba log o podstawie 9 z 2 * ( razy) log o podstawie 8 z 27 . Przepraszam że tak
dziwnie napisałem.. ale błagam o pomoc..
19 paź 16:11
Tadeusz:
i gdzie to zadanie ... co masz wykazać?
19 paź 16:13
J:
a co trzeba wykazać ?
19 paź 16:14
Benny: | | 1 | |
Wykazać, że to jest równe |
| ?  |
| | 2 | |
19 paź 16:15
Zbyszek: Nie Nie, chodzi o to żeby obliczyć ten iloczyn logarytmów i zobaczyc czy wyjdzie liczba która
jest wymierna
19 paź 16:15
Tadeusz:
| | 1 | | log227 | |
log92*log827= |
| * |
| = |
| | log29 | | log28 | |
19 paź 16:17
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| *3log23 = |
| |
| | 2log23 | | 3 | | 2 | |
19 paź 16:19
Zbyszek: Dzięki wam wielkie

!
19 paź 16:24
Zbyszek: Ale mam jeszcze pytanie ta jedna trzecia dlaczego , skąd ?
19 paź 16:27
J:
| | 1 | |
log827 = log2327 |
| log227 |
| | 3 | |
19 paź 16:28
daras: Zbychu weź się ogarnij w temacie potęg
19 paź 16:29
19 paź 16:29
Zbyszek: racja wzory w tablicach −.− dzięki już wiem

(y)
19 paź 16:30