prawdopodobieństwo
Kaczorek: rzucono dwa razy sześcienna kostką. prawdopodobieństwo tego, iz suma liczb wyrzuconych oczek
jest liczba parzystą, jesli w pierwszym rzucie wypadła nieparzysta liczba oczek, jest równe ?
19 paź 15:27
J:
IΩI = 36
IAI = 18
IBI = 18
IA∩BI = 9
| | P(A∩B | | 9 | | 36 | | 1 | |
P(A/B) = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | P(B) | | 36 | | 18 | | 2 | |
19 paź 15:40
Tadeusz:
... można i przez Poznań albo jeszcze dalej.
Pierwszy rzut jest opisany ... nieparzysta liczba oczek
W drugim szukamy zatem również nieparzystej czyli P=3/6 P=1/2
19 paź 16:02