Granice
Bumbelwk: Nie wiem jak dokończyć kilka przykładów, zatrzymuję się w pewnym momencie:
1. Granice funkcji
a)lim (
√x2+1−1)= +
∞ Próbowałem na a
2−b
2 ale nie wiem co dalej
x→2
| | 3 | | 2 | | 1 | |
b)lim ( |
| − |
| )= |
| |
| | 1−√x | | 1−3√x | | 2 | |
x→1
2. Jednostronne granice funkcji
| | ln x | |
a) f(x)= |
| dla pkt. 1,3 |
| | (x−1)(x−3) | |
| | ex | |
b) f(x)= |
| dla pkt. 4 |
| | sgn(4−x) | |
| | 1 | |
c) f(x)=2 |
| dla pkt. 2,3 |
| | (x−2)(x−3) | |
Od czego tu można zacząć?
19 paź 14:35
Tadeusz:
1a) ... to dobrze zapisałeś
19 paź 14:38
daras: a podobno je wszystkie zacząłeś , to pokaż gdzie się zatrzymałeś, mam nadzieje,ze bliżej końca
anie na samym początku ?
19 paź 14:38
Bumbelwk: 1
a)
Być może jest błąd w zadaniu i dlatego nie wychodzi

b)
Doszedłem do postaci
| | −23√x−23√x2+3√x+1 | |
lim |
| |
| | 1−x | |
x→1 − być może jakiś mały błąd rachunkowy bo musiałem i sumę
kwadratów i różnicę sześcianów, już tak blisko a kurde coś nie tak
2. a) chyba nie wiem co to logarytm naturalny, tzn definicję sporzałem ale zadań nie robiłem to
nie wiem jak do tego nawet podejść
b) to samo jak wcześniej, obie znam, mianownik bardziej, ale nawet nie wiem od czego zacząć
c) Tu powinno być, że 2 do tej potęgi ułamek, nie mam po prostu pomysłu
19 paź 14:46
Bumbelwk: Być może uciekły jakieś podstawowe wiadomośći o granicach i nie mogę sobie poradzić no.
Jest jakiś sposób na dobre ogarnięcie tego od podstaw?
19 paź 14:52
daras: jest : zajrzeć do dobrego podręcznika lub googlować
19 paź 16:06