Analiza wymiarowa
Dodpwr: Liczba Reynoldsa służy do określania charakteru przepływu rzeczywistego płynu o lepkości
dynamicznej μ (jednostką jest Pa*s), gęstości ρ poruszającego się z prędkością V w rurze o
średnicy D. Jeśli Lre(liczba Reynoldsa)>2100 przepływ płynu jest laminarny. Zakładając, że
szukana zależność matematyczna ma postać (μ)a*(V)b*(D)c*(ρ)d, należy wyznaczyć wartości
wykladnikow a,b,c i d korzystając z reguł analizy wymiarowej.
19 paź 12:41
5-latek: to raczej zadanie na forum z fizyki
Przepraszam ale nie pamiętam
19 paź 12:48
19 paź 14:03
daras: a potem układasz puzzle z jednostek:
19 paź 14:08
daras: a = −1, b=c=d=1
19 paź 14:11
Dodpwr: Ale liczba Reynoldsa przecież nie ma żadnego wymiaru w jednostkach.. Przecież to jest po prostu
liczba i jak układam układ równań to jakby mam tylko 3 układy równań i 4 niewiadome i nie da
rady tego zrobić
19 paź 17:58
daras: | | kg | |
sry, o 14:08 miało być [μ] = |
| |
| | ms | |
19 paź 21:07
daras: nie ma żadnych 4 niewiadomych, to po prostu trzeba dopasować
[μVDρ] = 1
19 paź 21:08
daras: widać, że kilogramy muszą się skrócić więc albo μ−1 albo ρ−1 ja wybrałem pierwsza opcję
19 paź 21:13