trójkąty ASB i CSD są podobne w skali k=ab
stąd można przyjąć tak jak na rysunku
DS=x i BS=kx
CS=y i AS=ky
BD = x+kx = (k+1)*x
F jest środkiem BD ⇒ BF = (k+1)*x2
FS = BS−BF =kx − (k+1)x2 = 2kx−(k+1)x2 = x(2k−k−1)2 = x(k−1)2
analogicznie wyliczymy, że
ES = y(k−1)2
z tw.cosinusów
EF2 = ES2+SF2−2ES*FS*cosα =
| y2(k−1)2 | x2(k−1)2 | xy(k−1)2 | |||
+ | − 2* | *cosα= | |||
| 4 | 4 | 4 |
| (k−1)2 | |
*(y2+x2−2xy*cosα) = | |
| 4 |
| (k−1)2 | |
*CD2 = | |
| 4 |
| (ab−1)2 | |
*b2 = | |
| 4 |
| (a−bb)2 | |
* b2 = | |
| 4 |
| (a−b)2 | |
*b2 = | |
| 4b2 |
| (a−b)2 | |
| 4 |