Zadanie nr 1.16
5-latek:

Zadanie :
Z każdego wierzchołka trojkata jako ze srodka zakreślamy okrag tak ,aby kazde dwa z
zakreślonych okregow były styczne zewznetrznie . Oblicz promienie tych okregow jeśli boki
trojkata maja dlugosci
6,8 4
Ogolnie jest tak. Żeby dwa okręgi były styczne zewnętrznie to odleglosc miedzy ich srodkmi
musi się rownac sumie dlugosci ich promieni
Z rysunku (sam zrobiłem ) wynika ze z punktu A muszse zakreśli okrac p promieniu > niż 4
wiec zakreślam okrag o promieniu r=5
Z puntu B zakreskam okrag o promieniu r=3 Natomiast z puntu C zakreskam okrag o pronieniu
r=1