własności logarytmów
grudka: 12. Która liczba jest większa:
x=(√2/2)2log2 3 − log4 9 + log0,5 27
y= log6 3 * log6 12 + (log6 2)2
y=1
x=(√2/2)−2log2 3 − nie jestem pewna jak to dalej upraszczać.
19 paź 06:19
J:
x = (21/2)−2log23 = 2−log23 = 2log23−1 = 3−1
19 paź 10:02
Tadeusz:
x=2
−log23+log43−1,5log0,53
| | 1 | |
x=2log21/3+0,5log23+log23= |
| *√3*3√3=1 |
| | 3 | |
19 paź 10:03
J:
sorry ... = (2
−1/2)
−2log23 = 2
log23 = 3
@
Tadeusz ... źle pomnożyłeś
19 paź 10:17
Tadeusz:
... nie wiem Kolego J ... nie liczyłem dalej "po grudce" tylko cały przykład
19 paź 10:23
J:
| | 1 | |
Kolego Tadeusz ..... |
| *√3*3*√3 = raczej 3 , niż 1 |
| | 3 | |
19 paź 10:36
Tadeusz:
... zgubiłem to −1,5 w trzecim członie wykładnika
Powinno być:
2log21/3+0,5log23+1,5log23=2log21/3+2log23=2log23=3
19 paź 10:40
grudka: świetnie, b. dziękuję!
19 paź 19:10