?
Janek: Nie mogę tego rozwiązać. Wychodzą mi dziwn wyniki. Pomoże ktoś. Najlepiej prosiłbym wynik jeśli
dałoby radę.
| ⎧ | −3x+3y+2z=2 | |
| ⎨ | x−4y−3z=−4 |
|
| ⎩ | −2x+2y+4z=8 | |
18 paź 23:28
Sun: To jest jako układ?
18 paź 23:29
Janek: Tak
18 paź 23:32
Sun: Wyszło mi, że
x=−9,5
y=−10,5
z=2,5
I sprawdziłam, wszystko się zgadza
18 paź 23:43
Janek: Dziękuję.
18 paź 23:50
Mila:
−3x+3y+2z= 2
x−4y−3z=−4
−2x+2y+4z= 8
Metoda podstawiania
z (2) x=4y+3z−4
−3*(4y+3z−4)+3y+2z=2
−2*(4y+3z−4)+2y+4z=8
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−9y−7z=−10
−6y−2z=0 /:(−2)
−−−−−−−−−−
−9y−7z=−10
3y+z=0 /*3
−−−−−−−−−−−−−−−−
−9y−7z=−10
9y+3z=0
−−−−−−−−−−−−dodaję stronami
−4z=−10
| | 5 | | 5 | | 10 | | 15 | | 1 | |
x=4*(− |
| +3* |
| −4=− |
| + |
| −4=312−313= |
| |
| | 6 | | 2 | | 3 | | 2 | | 6 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
==========
18 paź 23:51
Janek: Dziękuję Milu
18 paź 23:57
Mila:
19 paź 17:09