Wymień
ciapek: Wymień elementy zbioru A={x:x3 − 3x3 − |4x − 12| =0
18 paź 23:23
Mila:
Chyba coś źle przepisałeś?
18 paź 23:27
Sun: Tak przepraszam, już poprawiam...
18 paź 23:30
ciapek: Już piszę poprawne
18 paź 23:30
ciapek: A={x:x3 −3x2 − |4x−12|=0
18 paź 23:31
pigor: ..., A={x∊R : x
3−3x
2−|4x−12|=0} , to
x3−3x2−|4x−12|=0 ⇔ x
2(x−3)−4|x−3|=0 ⇔
⇔ (x< 3 i x
2(x−3)+4(x−3)=0) v (x ≥0 i x
2(x−3)−4|(x−3)=0) ⇔
⇔ (x< 3 i (x−3)(x
2+4)=0) v (x ≥0 i (x−3)(x
2−4)=0) ⇔
⇔ (x< 3 i x=3) v (x ≥0 i (x−3)(x−2)(x+2)=0) ⇔
A={3,2,−2} . ...
19 paź 00:26
ciapek: Też tak zrobiłem, ale to jest źle, poprawna odp. to 3
19 paź 01:09
henrys:

bo pigor sie pomylił
x
3−3x
2=|4x−12|
x
2(x−3)≥0
x=0 lub x≥3
dla x=0 dostajemy sprzeczność
dla
x≥3
x
3−3x
2−4(x−3)=0
(x
2−4)(x−3)=0
x=2 lub x=−2 lub
x=3
19 paź 01:15
ciapek: Piękna odpowiedź, bardzo dziękuję
19 paź 01:18
pigor: ..., fakt; tylko x=3 przez podstawienie spełnia dane równanie
a ja w ostatniej linijce nie wiem dlaczego nie wyrzuciłem x= −2, natomiast
dlaczego x=2 też nie spełnia danego równania jeszcze ... "nie widzę" .
19 paź 01:19
pigor: ...,teraz już ...

widzę, nie wiem skąd mój warunek
x ≥0 w przedostatniej linii , zamiast x ≥3

; przepraszam
19 paź 01:25
ciapek: Najważniejsze, że w końcu udało się dojść do wyniku
19 paź 01:26