nierówność z wartością bezwzględną
Marusia: Jak rozwiązać tą nierówność
dziedzina R\{1}
x+3>0 więc x>−3
x E(−3,1) ∪ (1,
∞)
w odpowiedzi jest jednak (−
∞,−3) ∪ (−3,1) ∪ (1,
∞)
dlaczego? Z czego to wynika?
18 paź 23:09
pigor: ..., z def. |x| i jej(go) własności
| | x+3 | | |x+3| | |
| |
| |>0 ⇔ |
| >0 i x≠1 ⇔ |x+3|>0 i x≠1 ⇔ x≠−3 i x≠1 ⇔ |
| | x−1 | | |x−1| | |
⇔
x∊R \ {−3,1} ⇔
x∊(−∞;−3) U (−3;1) U (1;+∞) .
19 paź 00:18
Marusia: dzięki, nie wzięłam pod uwagę licznika
19 paź 09:34
5-latek: To Marusia pytanie
| | x+3 | | |x+3| | |
Dlaczego | |
| |= |
| ? Czy naprawdę możemy tak zapisac ? |
| | x−1 | | |x−1| | |
Jeśli nie to dlaczego ?
Jeśli tak to dlaczego ?
19 paź 09:40
marusia: do 5−latek i wszystkich chętnych mi pomóc:
wałkuję te wartości bezwzględne i jedne nierówności mi wychodzą inne nie. Z równaniami jest
trochę lepiej. Ale wracając do mojego przykładu:
| | a | | |a| | |
wykorzystuję własność | |
| |>0 ⇔ |
| >0 |
| | b | | |b| | |
i teraz (nie wiem czy dobrze myślę)
|a|>0 i |b|>0 lub |a|<0 i |b|<0 (bo ułamek >0 więc licznik i mianownik tego samego znaku)
A gdybym miała po prawej stronie liczbę, to mogę zrobić tak?
| | 3−x | |
| |
| |>2 Dziedzina 3−x≠0 ⇒x≠3 i x+1≠0⇒x≠−1 więc x∊R\{−1,3} |
| | x+1 | |
wyznaczając dziedzinę, gdy cały ułamek jest pod modułem zawsze rozpatruję mianownik i licznik−
tak?
i teraz
| 3−x | | 3−x | |
| >2 lub V |
| <−2 |
| x+1 | | x+1 | |
dwójkę przenieść na lewo, wspólny mianownik
| | a | | a | |
teraz wykorzystać własność, że |
| >0 ⇔a*b>0 V |
| <0 ⇔a*b<0 |
| | b | | b | |
| | 1 | |
wyszło mi x∊(−5,−1)∪(−1, |
| ) |
| | 3 | |
| | 3−x | |
| |
| |<2 dziedzina ta sama |
| | x+1 | |
i teraz
| 3−x | | 3−x | |
| <2 i |
| >−2 dalej jak wyżej |
| x+1 | | x+1 | |
jestem nowa na tym forum, muszę ogarnąć te moduły (i pisanie czytelnych postów) więc próbuję
wszystkie możliwe warianty wartości bezwzględnych w wyrażeniach wymiernych.
19 paź 14:26
J:
| | a | |
I |
| I > 0 ⇔ b ≠ 0 ( bo mianownik nie moźe być równy 0 ) |
| | b | |
| | a | |
i a ≠ 0 ( bo tylko w tym przypadku I |
| I = 0) |
| | b | |
19 paź 15:15
marusia: A dalsza część jest dobrze?
19 paź 15:34
J:
Dziedzina: x ≠ − 1
| | 3−x | | 3−x | | 3−x | |
I |
| I > 2 ⇔ |
| > 2 lub |
| < − 2 |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
19 paź 15:37
marusia: moje kluczowe pytanie
"wyznaczając dziedzinę, gdy cały ułamek jest pod modułem zawsze rozpatruję mianownik i licznik"
wychodzi na to, że nie......
| | a | | |a| | |
| |
| |>0 ⇔ |
| >0 tu do dziedziny |b|≠0 bo w mianowniku nie może być zero. |
| | b | | |b| | |
|a| i |b| czyli licznik i mianownik >0, bo wartość bezwz. z modułu całego ułamka jest zawsze ≥0
| | a | | |a| | |
i dalej , gdy mam np. | |
| |<2 ⇔ |
| <2 |
| | b | | |b| | |
to wyznaczając dziedzinę zakładam, że mianownik ≠0 (licznik zostawiam w spokoju)
sprawdzi mi ktoś jeszcze takie przykłady?
| | x−1| | |
| ≤0 ⇒x−1=0 ⇒x=1 |
| |x+7| | |
19 paź 16:23
J:
wyznaczając dziedzinę, rozpatrujesz tylko mianownik
Ostatni przykład dobrze ... ale niepotrzebna druga linijka
19 paź 16:26
marusia: no.... to już jakieś światełko w tunelu
| | x−1| | |
| >0 D=R\{0,1} bo mianownik musi ≠0, licznik też aby ułamek był ≠ 0 |
| x | |
19 paź 16:51
J:
x jest bez wartości bezwzglednej ?
19 paź 16:54
marusia: w mianowniku bez modułu
19 paź 16:55
J:
no to nie tak ..
D = R/{0}
... ⇔ Ix−1I*x > 0 ⇔ x ≠ 1 i x > 0
19 paź 16:56
marusia: światełko w tunelu zgasło...chyba jestem blondynką (nie ubliżając nikomu), mimo, że patrząc w
lustro widzę czarnulkę. Chyba nigdy tego nie ogarnę.
Rozwiązaniem jest x∊(0,1)∪(1,∞)?
Robię sobie przerwę, ale wieczorem wrócę do tych bezwzględnych dla mnie wartości
19 paź 17:26
J:
Ix−1I*x > 0 ...jeśli wykluczymy x = − 1 , to Ix −1I >0 (dla dowolnego x), zatem aby ten
iloczyn był dodatni, to liczba x też musi być dodatnia, czyli: x ≠ −1 i x > 0
19 paź 17:29
patryś:
19 paź 17:29
marusia: do J :
dlaczego nagle x≠−1 ?
wróć do swojego postu o 16.56 z tym bym się zgodziła. natomiast z x≠−1 już niekoniecznie.
19 paź 17:38
J:
pomyłka ... oczywiście miało być: x ≠ 1
19 paź 17:41
marusia: J sprawdź
dla x≥0 x∊∅
| | 1 | |
rozwiązaniem nierówności jest x∊(−2,−1 |
| ) |
| | 3 | |
19 paź 17:59
marusia: sprawdzi ktoś?
19 paź 23:55
pigor: ...,
| |x| | |
| >2 /*(x+2)2 i x+2≠0 ⇔ |x|(x+2)−2(x+2)2 >0 i x≠ −2 ⇔ |
| x+2 | |
⇔ (x+2) (|x|−2x−4) >0 i x∊R \{−2} ⇔
⇔ ( (x+2)(−3x−4) >0 i x∊R
− \ {−2} )
v ( (x+2)(−x−4) >0 i x∊R
+U{0} ) ⇔
⇔ (x+2)(x+
43)< 0 i x∊R
− \ {−2} )
v ( (x+2)(x+4)< 0 i x∊R
+U{0} ) ⇔
⇔
−2< x< −43 v x∊∅ ⇔
x∊(−2;−113)...

, a więc
zgadzamy się, czyli pozwolę sobie stwierdzić, że ...

mamy dobrze .
20 paź 01:29
marusia: super − trochę inny zapis rozwiązywania niż mój.
Baaardzo dziękuję.
20 paź 07:55