Sprawdź czy
Debil: Sprawdź że a=√6−√5−√5 jest całkowita.
Cały czas wychodzi mi, że nie jest całkowita.
18 paź 22:20
:): = −0.2959824
18 paź 22:24
olekturbo: √6−√5 = √ (1−√5)2 + √5)
18 paź 22:25
Debil: 
: (y)
olekturbo: no chyba nie.
18 paź 22:31
:): olekturbo ma racje.ale to nic nie da
(1−√5)2+√5=1−2√5+5+√5=6−√5
18 paź 22:33
Debil: No właśnie, mój kalkulator mówi, że powinno wyjść −1, tylko za Chiny, nie wiem jak...
18 paź 22:36
:): zobacz czy dobrze przepisałes, bo ja też liczylem na kalkulatorze i jak widac nie wyszlo
18 paź 22:37
Debil: Myślałam, żeby zapisać to w module |1−√5|, ale co z tym dalej?
18 paź 22:39
Debil: I niby jakby zapisać, że −1+√5 − √5= −1
Ale dlaczego tak a nie np.1−√5 ?
18 paź 22:40
:): NIE WYJDZIE LICZBA CALKOWITA Z TEGO CO PODAŁES
18 paź 22:41
Debil: To ja nie wiem... Moja książka kłamie
18 paź 22:41
:): no widocznie ;)
18 paź 22:45
Bogdan:
Powinno być: a = √6 − 2√5 − √5
18 paź 23:10
Miś: Ja mam niestety takie zadanie w zbiorze zadań, jak napisałam...
Możliwe, że jakiś błąd w druku...
Chociaż rozpatrywałam coś takiego, aby zapisać to za pomocą wzory skróconego mnożenia.
Może ty wiesz jak ewentualnie obliczyć, to co napisałeś?
18 paź 23:14
Bogdan:
a = √ (√5 − 1)2 − √5 = |√5 − 1| − √5 = √5 − 1 − √5 = −1
18 paź 23:23
Debil: Dziękuję, jestem Debilem (y)
18 paź 23:25