Funkcja wymierna z parametrem
Dano: | | x+p | |
Wyznacz te wartości parametru p, dla których dziedziną funkcji f(x)= |
| |
| | (p2−9)x2+(p+3)x+1 | |
jest zbiór liczb rzeczywistych.
Mam dziedzinę, że mianownik ≠ 0 i dalej dałem warunki
Nie wiem czy mam tak dobrze
18 paź 21:46
sushi_gg6397228:
2 wariant
w mianowniku :
a=0, b=0 i masz f stałą
18 paź 21:48
Dano: A to mam w porządku jako 1. wariant?
18 paź 21:49
Dano: Czyli że trzeba też rozważyć przypadek liniowy?
18 paź 21:50
sushi_gg6397228:
tak, tak
18 paź 21:51
Dano: Czyli jak te warunki będą wyglądać tak ja napisałem w 1 wariancie? Chodzi mi o to f stałą
18 paź 21:53
sushi_gg6397228:
1 wariant parabola (Twój)
2 wariant f. liniowa stała (mój)
18 paź 21:55
Dano: Czyli w 2 wariancie mam sprawdzić te warunki?
?
Najwyraźniej nie zauważyłem że jest taka możliwość i nwm czy tak będzie dobrze
18 paź 21:59
sushi_gg6397228:
tak
18 paź 22:03
Dano: Czyli
1 warunek
(p+3)x+1=0
2 warunek (p2−9)x2+1
i to porozwiązywać?
18 paź 22:12
sushi_gg6397228:
a=0 i b=0
czy to takie trudne ?
18 paź 22:31