Proszę o pomoc. Granice
limenson: lim (x2 +x −6)/(x2 −4x +4)
x→2
Wyszło mi −1/0 , a z tyłu pisze że ta granica nie istnieje. Moje pytanie dotyczy tego jak to
sprawdzić.
18 paź 21:37
Jolanta: wychodzi zero przez zero
18 paź 21:39
limenson: Po przekształceniu wychodzi −1/0.
18 paź 21:42
sushi_gg6397228:
4+2−6=................................
18 paź 21:43
Janek191:
Granica lewostronna = − ∞ , a granica prawostronna = +∞
18 paź 21:46
Qulka:
| | (x−2)(x+3) | | (x+3) | |
=lim |
| = lim |
| = 5/0 = ∞ |
| | (x−2)2 | | (x−2) | |
18 paź 21:46
limenson: Obliczyłem miejsca zerowe dwóch funkcji kwadratowych i wyszło:
(x−2)(x−3)/(x−2)2 − skróciłem (x−2) i wyszło :
(x−3)/(x−2)=−1/0
pytanie jak sprawdzić czy istnieje czy nie.
18 paź 21:49
limenson: nareszcie dzięki
18 paź 21:49
limenson: Czyli jak jest granica lewostronna to x→−∞ a jak prawostronna to x→∞ i mam to policzyć?
18 paź 21:50
Qulka:

narysować tę hiperbolę

jak widać w 2 ma asymptotę czyli nie ma granic
18 paź 21:51
limenson: Nie lubię wykresów można algebraicznie?
18 paź 21:52
Qulka: policzyć granicę do 2 z lewej i prawej
19 paź 22:30