Równanko
Lelo: Równanko:
log4 (1/x−2)=1
18 paź 21:14
Janek191:
Napisz porządnie ten ułamek
18 paź 21:17
sushi_gg6397228:
z definicji
18 paź 21:18
18 paź 21:21
Janek191:
log4 4 = 1
18 paź 21:23
Lelo: Niestety nie zgadza mi się wynik z dziedziną.
18 paź 21:25
Jolanta: jaką masz dziedzinę
18 paź 21:31
Lelo: Dziedzinę obliczyłem z własności:
18 paź 21:33
Janek191:
x ≠ 0
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
log4 ( |
| − 2) = 1 ⇔ |
| − 2 = 41 = 4⇔ |
| = 6 ⇔ x = |
| |
| | x | | x | | x | | 6 | |
18 paź 21:34
Jolanta: dobrze ale jaką masz dziedzinę ,podaj konkretnie pamiętaj ,że x≠0
18 paź 21:35
Janek191:
Jaka wyszła dziedzina ?
18 paź 21:35