Narysuj okrąg
sŁabiak: Narysuj okrąg jednokładny do okręgu o(A,r) w skali k=2, jeżeli środkiem jednokładności jest:
a)Środek danego okręgu
b)punkt leżący na okręgu
c)taki pinkt S,że |AS|>r.
Oblicz w każdym przypadku stosunek długości okręgu do długości jego obrazu
Proszę o pomoc bo nawet nie wiem jak się do tego zabrać...
18 paź 21:12
Qulka:

| | obwód niebieskiego | | 2πr2 | |
a) |
| = |
| = 1/4 |
| | obwód zielonego(obraz) | | 2π4r2 | |
18 paź 21:25
Janek191:

a) o( A, r) k = 2
Niech r = 1
a)
18 paź 21:28
Qulka:

2SA=SA' bo skala 2
obwody j.w.
18 paź 21:28
Janek191:
@Qulka obwód
18 paź 21:29
Janek191:
L = 2π*r − obwód
18 paź 21:30
Qulka: fakt

policzyłam pola..
18 paź 21:31
Janek191:
Pola też nie

P = π r
2
18 paź 21:32
Qulka: to stosunek obwodów = 1/2 we wszystkich przypadkach
18 paź 21:32
Qulka: to już całkiem nie wiem o czym myślę
18 paź 21:33
Qulka:

2SA=SA'
18 paź 21:36
sŁabiak: Wielkie dzięki

Teraz rozumiem.
18 paź 21:42