rownanie zespolone
Maciek96: Witam− Moglby mi ktos pomoc z tym rownaniem zespolonym?
z*=z
2
z*− tz sprzezone
Bardzo prosze o pomoc, wiem, ze to latwe
18 paź 20:21
Godzio:
z = a + ib
a − ib = a
2 + 2abi − b
2
a = a
2 − b
2
| | 1 | |
− b = 2ab ⇒ 2ab + b = 0 ⇒ b(2a + 1) = 0 ⇒ b = 0 lub a = − |
| |
| | 2 | |
Dokończ.
18 paź 20:26
PW:
z0 = 0 jest rozwiązaniem, co sprawdzamy bezpośrednio.
Również oczywiste jest, że z1= 1 jest rozwiązaniem.
No to dwa rozwiązania już mamy.
18 paź 20:28
Maciek96: dzieki
18 paź 20:34