Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań
Damianooo:
|x| + |y| = 4
|x| − |y +1| = 1
Taki oto mam układzik .Jak to ugryźć, poradzi ktoś? Gdyby nie ta + 1 pod wartością przy y to
nie było by problemu, ale przez to mi coś nie wychodzi
18 paź 20:01
Metis: Było wiele razy, szukaj.
18 paź 20:10
Mila:
Podpowiedź
Algebraicznie:
|x|=4−|y|
4−|y|−|y+1|=1
−|y+1|−|y|=−3⇔
|y+1|+|y|=3
Rozważ teraz w przedziałach:
1)y<−1
2)y∊<−1,0)
3)y≥0
Graficznie jak, to rozwiążesz.
18 paź 20:10
Eta:
Odjąć stronami i otrzymujemy:
|y|+|y+1|=3
i przedziałami ....
18 paź 20:15
Eta:
Sorry
Mila .... nie widziałam wpisu
18 paź 20:16
Damianooo:
|x| = 4 − |y|
_________
4 − |y| − |y +1| = 1 −−−−> −|y| − |y + 1| = −3 / *(−1)
|y + 1| + |y| = 3
1. (−
∞,−1)
−y −1 −y =3
−2y =4
y= −2
2. <−1,0)
y +1 − y=3
1≠3 − sprzecznosc, brak rozw.
3. <0,+
∞)
y +1 +y = 3
2y=2
y=1
________________
dla y=−2
|x| + |−2| = 4
|x| +2 = 4
x=2 v x=−2
dla y=1
|x| + |1| = 4
x=3 v x=−3
x=2 v x=−2 v x=3 v x=−3
y=−2 y=−2 y=1 y=1
Dzięki za wskazówki, wyszło mi zgodnie z odpowiedzią.Macie może jakieś zastrzeżenia co do moich
wyliczeń

?
18 paź 20:32
Mila:
W porządku.
18 paź 20:37
Mila:
|x| + |y| = 4
|x|−|y+1|=1
2) |y+1|=|x|−1
a) |y+1|=y+1 dla y≥−1
y+1=|x|−1
y=|x|−2
b)|y+1|=−y−1 dla y<−1
−y−1=|x|−1
−|y|=|x|
|y|=−|x|
(3,1),(−3,1),(2,−2),(−2,−2)
18 paź 20:37