Równania i nierówności które występują pod znakiem pierwiastka kwadratowego.
Potrzebujący: Równania i nierówności które występują pod znakiem pierwiastka kwadratowego.
Dobry wieczór, mam problem z następującymi zadaniami. Czy ktoś byłby w stanie rozwiązać te
zadania i opisać mi regułę?
(Zarówno liczba jak i niewiadoma jest w obu przypadkach pod pierwiastkiem.)
√5+x + √5−x = x
√17+x + √17−x < 8
18 paź 19:25
wmboczek: najpierw dziedzina
dalej dwukrotnie podnosisz do kwadratu
18 paź 19:28
Potrzebujący: √5+x + √5−x = x
x≥−5 x≤5 x∊<−5,5>
√5+x + √5−x = x / do kwadratu
5+x + 5−x + 2√(5+x)(√5−x) = x
2
10+x−x + 2√(5+x)(√5−x) = x
2
2√25−x
2 = x
2 − 10 / :2
√25−x
2 = x
2/2 − 5 / do kwadratu
25−x
2 = x
4/4 − 25
x
4/4 − 4x
2 + 50 = 0
t=x
2
Δ=b
2−4ac=16+50=66
I w tym momencie zadję pytanie co robię źle

?
18 paź 19:39
wmboczek: linia 7 do linii 8 po prawej
18 paź 19:43
Potrzebujący: Co w niej jest złe konkretnie? Nie wiem siędzę już sporo czasu nad tym i nie jest w stanie
zrozumieć.
18 paź 19:44
Potrzebujący: Ups, błąd w przepisywaniu w linijce 7 miałem zamiar napisać: 25−x2 = x4/4 − 5x2 + 25
18 paź 19:54
Potrzebujący: Czy jest ktoś w stanie mi pomóc?
18 paź 20:35
Eta:
2√25−x2=x2−10 /2
4(25−x2)=x4−20x2+100
x4−16x2=0 ⇒ x2(x−4)(x+4)=0 ⇒ x=0 v x=4 v x=−4
tylko x=4 spełnia to równanie
sprawdzamy
L=√5+4+√5−4= 3+1=4 =P
18 paź 21:49