hffh
tomel: udowodnij ze suma 3 kolejnych liczb naturalnych jest podzielna przez 3
b) udowodnij ze jesli suma dwoch liczb naturalnych jest liczba parzysta to ich roznica tez jest
liczba parzysta
18 paź 19:23
Sun: n+(n+1)+(n+2)=n(1+2)=n*3
18 paź 19:25
Godzio:
a) n + (n + 1) + (n + 2) = 3n + 3 = 3(n + 1)
b) Zauważmy najpierw, że suma dwóch liczb jest parzysta jeżeli obie są parzyste lub obie są
nieparzyste. Sprawdzamy więc dwa przypadki:
2 parzyste: 2k − 2n = 2(k − n) −− parzysta
2 nieparzyste: 2k + 1 − (2n + 1) = 2k + 1 − 2n − 1 = 2k − 2n = 2(k − n) −− parzysta
18 paź 19:27