liczby rzeczywiste
tomel: udowodnij ze kwadrat liczby parzystej jest liczba parzysta
b) udowodnij ze duma dwoch kolejnych liczb naturalnych jest liczba nieparzysta
c) udowodnij ze roznica kwadratow dwoch kolejnych liczb naturalnych jest liczba nieparzysta
18 paź 19:19
Godzio:
a) Dowolną liczbę parzystą n możemy zapisać n = 2k, k − całkowite
b) n + (n+1) = 2n + 1 −− nieparzysta
c) n2 − (n+1)2 = (n − (n + 1))(n + (n+1)) = 1 * (2n + 1) = 2n + 1 −− nieparzysta
18 paź 19:21
tomel: dziekuje
18 paź 19:22