liczby
tomel: udowodnij ze :
a) suma dwoch kolejnych poteg liczby 2 o wykladnikach calkowitych dodtnich jest podzielna przez
6
b) suma trzech kolejnych poteg liczby 2 o wykladnikach calkowitych dodatnich jest podzielna
przez 14
18 paź 19:18
Godzio:
2n + 2n+1 = 2n (1 + 2) = 2n * 3
n ≥ 1 więc 2n * 3 = 2n−1 * 6
komentarz ...
b) Analogicznie
18 paź 19:20
Lol: a)
2n + 2n+1
2n(1+2)
2n*3
6n
18 paź 19:20
Filip:
Lol co to za bzdura?
2
n*3 = 6
n 
Dla n = 3
L = 24
P = 216
L != P
15 gru 16:55
ICSP: XD
15 gru 16:56