^^
ooooo: Dany jest wielomian W(x)= −3x2−(m+1)x−2m.Wyznacz wszystkie wartości parametru m,tak aby
wielomian miał dokładnie dwa różne miejsca zerowe.
18 paź 19:00
Jolanta: dwa różne miejsca zerowe czyli Δ >0
Δ=b2−4ac a=−3 b=−m−1 c=−2m
policz Δ
18 paź 20:27
ooooo: Δ=b2−4ac=(−m−1)2−4*(−3)*(−2)=m+1−24
18 paź 20:38
Jolanta: (−m−1)2=m2+2m+1 (a−b)2=a2+2ab+b2
c=−2m a nie −3
18 paź 20:43
Jolanta: oczywiście (a−b)2=a2−2ab+b2
policz Δ
Δ>0
policzysz drugą Δ m1 ,m2 ,odczytasz rozwiązanienarysujesz parabolę
18 paź 20:53