sinx = - cosx
K: sinx = − cosx
| | 3π | |
jak rozwiązać algebraicznie ? są wzoru redukcyjne sin ( |
| −x ) = −cosx , |
| | 2 | |
| | 3π | |
sin ( |
| + x) =−cos , ale nie wiem jak je tutaj zastosować. |
| | 2 | |
18 paź 18:13
ICSP: jażeli cosx = 0 to równanie jest sprzeczne ( nie jest spełniona jedynka trygonometryczna)
jeżeli cosx ≠ 0 to dzieląc stronami przez cosx dostajesz proste równanie trygonometryczne.
18 paź 18:17
K: Dzięki, kombinowałem, a nie pomyślałem o tak prostej rzeczy jak podzielić, tego mnie było
trzeba
18 paź 18:20