Liczby rzeczywiste
Klaudia: Mam prosbe ogarnie mi ktos dwa zadania? dws rozwiazalam z tymi nie moge dac sobie rady:
a) udowodnij ze liczba :
a) 520+521+522 jest podzielna przez 31
b) 999−5*998−24*997 jest podzielna przez 36
c) udowodnij ze roznica czwartych poteg liczby naturalnej i liczby o od niej mniejszej jest
podzielna przez 8
d) udowodnij ze suma kwadratow trzech kolejnych liczb nieparzystych powiekszona o 1 jest
podzielna przez 12
Ktoś coś ? będę bardzo wdzieczna
18 paź 18:07
52: w a) 5
20 przed nawias
18 paź 18:08
52: w b) pewnie 997 przed nawias
18 paź 18:09
===:
a)
520(1+5+25)=31*520
18 paź 18:09
===:
d)
(2n−1)2+(2n+1)2+(2n+3)2+1=12n2+12n+12=12(n2+n+1)
18 paź 18:14
Klaudia: a to potrafi ktos?
c) udowodnij ze roznica czwartych poteg liczby naturalnej i liczby o od niej mniejszej jest
podzielna przez 8
za tamtp bardzo dziekuje
18 paź 19:15
52: Treść poprawna ?
18 paź 19:19
tomel: liczby o 2 od niej mniejszej
18 paź 19:20
Klaudia: tak dokladnie o 2
18 paź 19:21
===:
x4−(x−2)4=8x3−24x2+32x−16=8(x3−3x2+4x−2)
18 paź 19:30
ada: dziekuje slicznie
18 paź 19:31
ada: mi sie to rowniez przyda chodz na innych liczbach :3
18 paź 19:31
52: x4−(x−2)4=(x2−(x−2)2)(x2+(x−2)2)=(x2−(x2−4x+4))(x2+(x2−4x+4))=(4x−4)(2x2−4x+4)=
=4(x−1)2(x2−2x+2)=8(x−1)(x2−2x+2)
18 paź 19:57
ada: b) 999−5*998−24*997 jest podzielna przez 36
a to jak?
18 paź 20:26